IndeksFAQSzukajUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj

Share | 
 

 Kuchenne Rewolucje

Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat Go down 
AutorWiadomość


avatar
Fairy Tail


Liczba postów : 344
Dołączył/a : 30/03/2015

PisanieTemat: Kuchenne Rewolucje   05.12.15 1:34

Miejsce przystosowane byście mogli się pochwalić swoimi dokonaniami kulinarnymi i przepisami.
Otóż ja ostatnio jak dzielny paladyn odbyłem walkę w kuchni z ośmiornicą, paskami nori (hue hue), marynowaną rzodkiewką i tykwą oraz ryżem japońskim i wykonałem sushi.

Do całości potrzebne są następujące składniki: Ośmiornica (lub jakiekolwiek inne mięso), olej (najlepiej roślinny), cukier, sól, ocet ryżowy, ryż japoński (polecam ten z kuchni świata) oraz warzywa które chcecie mieć w swoim sushi. Do tego dodatki pokroju imbiru marynowanego, którym zagryzamy sushi oraz wasabi, które będzie w środku. Wiadomo, że sos sojowy wedle uznania.

Krok po kroku:
1. Na 1 szklankę ryżu dajemy półtorej szklanki wody. To żelazna zasada, ale przed tym ryż płuczemy trzykrotnie (najlepiej przez sitko).
2. Następnie umyty już ryż odcedzamy, wrzucamy do garnka i dolewamy wody wedle ilości szklanek.
3. Oczywiście również wodę solimy. Na każdą szklankę proponuję 1/4 łyżki stołowej soli ale to osobista preferencja.
4. Ryż wraz z wodą gotujemy do momentu aż zacznie ona wrzeć. Cały czas na garnku mamy pokrywkę.
5. Kiedy woda osiągnie wrzenie, zmniejszamy temperaturę i gotujemy ryż przez 15 minut.
6. Po 15 minutach gotowania, zakręcamy gaz i zostawiamy ryż na 10 minut samemu sobie pod przykryciem.
7. W oddzielnym rondelku będziemy szykować ocet. Jest to marynata do ryżu. Na każdą szklankę ryżu dajemy 6 łyżek octu, 3 łyżki cukru oraz półtorej łyżki soli.
8. Odmierzoną marynatę w rondelku gotujemy mieszając do momentu, aż cukier i sól się rozpuszczą. WAŻNE: Nie możemy doprowadzić do zagotowanie się roztworu.
9. Kiedy marynata jest gotowa mieszamy ją z ryżem, który mamy w garnku.
10. W międzyczasie smażymy mięso, które chcemy włożyć do środka.
11. Mięso musi być lekko przyrumienione.
12. Kiedy już uporaliśmy się z ryżem i mięsem, myjemy dokładnie ręce. Będziemy nimi teraz operować w nakładaniu ryżu.
13. Bierzemy drewnianą deskę i na niej rozkładamy paski wodorostów nori. Ważne: wodorosty chłoną wilgoć. Musimy mieć suche ręce bo inaczej przykleją się nam do rąk.
14. Nakładamy ryż do połowy długości paska. Rozkładamy go równo na góra dwa centymetry grubości, a następnie na ryżu rozsmarowujemy palcem wasabi. Używamy go niewiele, gdyż wasabi jest bardzo ostre.
15. Kładziemy warzywa oraz nasze mięso. Nie wolno przesadzić, inaczej nie zwiniemy naszego sushi.
16. Łapiemy za końcówkę, wodorostu i zawijamy w rulonik. Ostatni pasek wodorostu zwilżamy wodą, by skleił się.
17. Bierzemy ostry nóż i kroimy wałeczek. Musimy to robić sprawnie inaczej zepsujemy rolkę.
18. Gotowe sushi podajemy z sosem sojowym oraz imbirem marynowanym. Imbir służy nam za odświeżenie kubków smakowych i między kawałkami staramy się złapać pojedyncze fragmenty.
Mój wyrób
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora http://ftng.forumpolish.com/t645-azure-maiden-skonczone?nid=2#53
 
Kuchenne Rewolucje
Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat Powrót do góry 
Strona 1 z 1
 Similar topics
-
» Kuchnia z jadalnią

Permissions in this forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
Fairy Tail New Generation :: Hyde Park :: Off-topic-
RadioAoi.plHalo PBFPBF ToplistaI love PBFPBF Toplista~**~.: ANIME TOP100 :.Najlepsze strony o Anime i Mandze w necie